David bouwde na 17 jaar weer aan een toekomst

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

David bouwde na 17 jaar weer aan een toekomst

17 jaar heeft David geprobeerd in Nederland een bestaan op te bouwen. 17 jaar lang zonder verblijfsvergunning. Zijn asiel is afgewezen. Doordat hij kort in Frankrijk is geweest, liep hij het Generaal Pardon mis. “De situatie was onhoudbaar. Hoe graag ik ook wilde, ik realiseerde me dat er in Nederland geen toekomst voor mij was”. Toen steeds minder mensen hem wilden of konden helpen te overleven in Nederland, spookte de optie om terug te keren steeds vaker door zijn hoofd.

De wens om terug te keren naar Nigeria riep ook veel vragen bij hem op. De schaamte richting zijn familie was groot. “Ik voelde in alles dat ik zo gefaald had”. Via de gemeente hoorde David van het project “Een nieuw hoofdstuk” van VluchtelingenWerk.

Toekomst in Nigeria

“Het was fijn om samen met iemand over een mogelijke toekomst te kunnen praten. Ook hadden zij contacten die mij écht verder hielpen. Zo kreeg ik via de partnerorganisatie in Nigeria actuele informatie over de situatie daar.”

David besloot zijn terugkeerplannen om te zetten in daden: een toekomst in Nigeria. VluchtelingenWerk hielp hem opnieuw, nu binnen het Project “Met opgeheven hoofd”. Samen met zijn begeleider en de contactpersoon van de lokale partnerorganisatie stelde hij een bedrijfsplan op voor het starten van een Taxibedrijf. “Het persoonlijke contact en de concretisering van mijn toekomstplannen gaven mij het houvast en zelfvertrouwen om een ticket te regelen. Met de hulp van Vluchtelingenwerk kwam ik weer in contact met mijn broer. Ik besloot naar hem toe te gaan, in Lagos.”

Op de goede weg

David bouwt hard aan zijn toekomst in Lagos. Het netwerk dat hij om zich heen heeft, stemt hem optimistisch. “Mijn begeleider in Nederland, de partnerorganisatie in mijn thuisland en mijn broer: zonder hen kan ik dit niet. Zij geven mij de support om door te zetten en zijn er voor mij als er iets is. Ik ben op de goede weg en heb laatst een auto gekocht voor mijn taxibedrijf. Als ik straks een wat stabieler leven heb, ben ik van plan om ook mijn overige familie onder ogen te komen. Zij weten nu nog niet dat ik terug ben. Eerst wil ik iets opbouwen. En wie weet wat de toekomst nog meer gaat brengen. Een leuke vrouw? Ik heb na 17 jaar weer rust gevonden. En kan weer gaan bouwen.”

Bron: VluchtelingenWerk

Contact

VluchtelingenWerk Nederland
Annet IJff
Surinameplein 122
1058 GV Amsterdam

Meer terugkeerverhalen

Twitter Vluchtelingenwerk @vluchtelingwerk