In een rolstoel terug naar Syrië

In een rolstoel terug naar Syrië

Na een verblijf van 2 jaar in Nederland, keerde Soher (31) samen met haar dochtertje (3) terug naar Syrië om een medische behandeling te kunnen ondergaan.

Tweeënhalf jaar geleden is de echtgenoot van Eman naar Nederland gevlucht voor de oorlog in Syrië. Hij was op zoek naar een veilige haven voor zijn gezin. Zijn vrouw Soher en dochtertje Amira zijn hem per vliegtuig achterna gereisd. Met zijn drieën beginnen ze een nieuw leven in Amsterdam-Noord.
Na twee jaar krijgt Soher echter last van tintelingen in haar been. Vele onderzoeken, ziekenhuisbezoeken en onzekere tijden volgen. Helaas is nog steeds niet bekend wat Soher mankeert. Inmiddels kan ze nauwelijks meer lopen en zit ze zelfs in een rolstoel. Na contacten met ziekenhuizen in Europa en Syrië heeft Eman besloten een behandeling in Syrië te starten. Soher hoopt ooit weer zelfstandig te kunnen lopen. Haar man blijft in Nederland en zal eventueel in de toekomst teruggaan naar Syrië.
Goedwerk heeft de laatste maanden voor vertrek intensief contact gehad met de familie om het vertrek van moeder en dochter te faciliteren. Vanwege haar medische situatie zijn wij regelmatig bij het gezin in Amsterdam-Noord op bezoek geweest. We hebben uitgebreid met haar gesproken over haar situatie, haar mogelijkheden in Syrië, haar plan voor terugkeer en praktische zaken rondom haar vertrek. In de laatste week hebben wij ten slotte nog wat laatste benodigdheden gekocht en bij haar thuis gebracht.

Emotioneel vertrek

Alles voor vertrek lijkt gereed. Dan blijkt op Schiphol dat er een zogeheten inreisstempel ontbreekt. Het personeel van Schiphol kan haar niet laten vliegen. Tot een half uur voor vertrek lijkt de vlucht niet door te kunnen gaan. Maar na enorme inspanning van DT&V komt het toch voor elkaar. Een zeer emotioneel afscheid van echtgenoot en vader volgt. Hij blijft achter in Nederland. Vanwege zijn Palestijnse achtergrond krijgt hij geen reisdocumenten voor Syrië. Wanneer Eman haar man en Amira haar papa weer ziet, weten we niet.

Laatste berichten…

In Syrië zijn Soher en haar dochtertje opgevangen door familie in Damascus. De eerste maanden staan vooral in het teken van medische onderzoeken, fysiotherapie en operaties. Amira gaat naar school in Damascus. Als al het medische achter de rug is, hoopt Soher een mini-markt te openen. Hopelijk kan haar man binnenkort weer deel uitmaken van het gezin.

Bron: Goedwerk