Voor Mesfin is terugkeer naar Eritrea de enige optie

Voor Mesfin is terugkeer naar Eritrea de enige optie

In Nederland heeft Mesfin (35) een verblijfsvergunning, medische zorg, werk en een broer. Toch wil hij maar één ding: terug naar Eritrea. In september 2019 gaat zijn wens in vervulling.

Eind augustus 2019 maken wij kennis met Mesfin. Negen jaar geleden is hij uit Eritrea vertrokken naar Israël, waar hij gaat wonen en werken. In Israël krijgt Mesfin ernstige medische problemen en moet hij uiteindelijk een hartoperatie ondergaan. Vanwege zijn medische situatie besluit Mesfin 3 jaar geleden om naar Nederland te komen, waar zijn broer al woont. In Nederland krijgt Mesfin al snel een verblijfsvergunning. Hij gaat wonen in de buurt van Rotterdam en krijgt een baan bij een pakkettenbedrijf. Ondanks het stabiele leven in Nederland vertelt Mesfin ons dat hij Eritrea mist en veel stress heeft. Mesfin komt dan ook timide en een beetje somber over.
Wij bespreken met Mesfin zijn terugkeerwens. Terugkeer naar Eritrea is voor Mesfin niet zonder risico’s geven wij aan. Hij heeft een verblijfsstatus in Nederland, een huis en inkomen en heeft regelmatig afspraken met de arts in het ziekenhuis. Hij geeft wel wat op. We vragen Mesfin om goed na te denken over zijn keuze. Hij is echter vastbesloten, terugkeer naar Eritrea is de enige optie. Als toekomstplan heeft Mesfin de wens om een winkeltje in te richten of om taxichauffeur te worden.
Tijdens het terugkeertraject regelen wij dat Mesfin genoeg medicatie mee kan nemen, die in Eritrea ook voorhanden is. Hierbij trekken wij op met onze contactpersoon in Asmara die arts van beroep is.
Hoe graag Mesfin wil terugkeren blijkt uit zijn herhaaldelijk ongeruste telefoontjes, zelfs ‘s nachts. De enige vraag die hij ons constant stelt is: Wanneer kan ik gaan? Gelukkig kunnen wij hem keer op keer gerust stellen. We helpen jou, het komt goed.

Vertrek

En dan is daar de dag van vertrek. Eén uur later dan afgesproken komt Mesfin aan op Schiphol, gestoken in een nieuwe outfit. Zijn broer en huisvriend zijn mee om hem uit te zwaaien. Wij merken op dat Mesfin rustiger overkomt en dat hij lacht!
Geheel naar verwachting belt Mesfin ons dan ook na aankomst in Asmara. Hij heeft een goede reis gehad en is bij zijn ouders thuis.
Weerzien in Eritrea
Tijdens ons werkbezoek in Eritrea zien wij Mesfin weer. Speciaal voor ons is hij naar Asmara gekomen. Trots laat Mesfin zijn telefoon zien met daarin een foto van hem en onze collega, gemaakt tijdens het afscheid op Schiphol. Mesfin lijkt ontspannen.
Mesfin vertelt verder dat hij met de arts gesproken heeft en gesprekken voert om zijn trauma’s te verwerken. Daarnaast zal hij op korte termijn rijlessen gaan volgen om uiteindelijk zijn eigen taxibedrijf te starten. Het zal tijd kosten om een nieuw leven op te bouwen en we zullen hem als Goedwerk in samenwerking met onze partner in dit proces begeleiden.

Bron: Goedwerk