Hoe werkt terugkeer?

Deze hoofdrubriek bevat 4 rubrieken:

U kunt op verschillende momenten besluiten om terug te keren. Tijdens of na uw asielaanvraag bijvoorbeeld. Op het moment dat uw asielaanvraag is afgewezen, bent u zelf verantwoordelijk voor uw terugkeer. De Nederlandse overheid kan daarbij ondersteuning bieden.

Klusplaats

Als u vrijwillig wilt terugkeren, kunt u in veel gevallen gebruik maken van verschillende soorten ondersteuning in Nederland maar ook in uw land van herkomst. Zo kunt u bijvoorbeeld via een terugkeerproject een opleiding of cursus houtbewerking volgen om beter voorbereid te zijn op uw toekomst.

De terugreis

In de meeste gevallen reist u met het vliegtuig naar uw land van bestemming. U reist samen met gewone passagiers, tijdens een reguliere vlucht. Deze reis kunt u zelf regelen of betalen, maar de DT&V en IOM kunnen u ook helpen met de organisatie. Bijvoorbeeld voor het verkrijgen van informatie of advies over terugkeer, een vervangend reisdocument en begeleiding op Schiphol.

In sommige gevallen kunt u, bovenop uw reiskosten, gebruik maken van een financiƫle ondersteuning. Dit is onder andere afhankelijk van uw land van herkomst. Wilt u meer weten over deze regeling, benader dan de Dienst Terugkeer en Vertrek via info@dtv.minvenj.nl of dit formulier.

Mijn land

Terugkeren naar uw land is niet altijd gemakkelijk. Uw land is veranderd en u bent veranderd. Toch kan terugkeer ook voor u een nieuwe start zijn. De Nederlandse overheid kan u, samen met haar partners, ondersteunen bij het opbouwen van uw toekomst. Bijvoorbeeld door bepaalde vaardigheden aan te leren, of door middelen te bieden voor het starten van een eigen bedrijfje.