IOM: Minderjarige Asielzoekers

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

IOM: Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers

Internationale Organisatie voor Migratie

Omschrijving

In samenspraak met de voogd wordt er met de minderjarige gekeken naar wat de mogelijkheden zijn voor terugkeer naar land van herkomst en zijn of haar familie.

Daartoe wordt de familie gecontacteerd door de IOM missie in land van herkomst om na te gaan of de jongere weer door zijn familie kan worden opgevangen.

Bij vertrek krijgt de minderjarige asielzoeker ondersteuning in goederen en diensten en veelal aangevuld met een contante bijdrage. Voorafgaand aan vertrek wordt samen met een IOM-medewerker een plan gemaakt en een contract getekend

Doelgroep

Alleenstaande minderjarige asielzoekers die vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst.

Ondersteuning

  • Een ondersteuning vanuit het AVRR-NL project indien men afkomstig is uit een van de landen uit de AVRR-NL landenlijst.
  • Vrijblijvend advies en informatie over de terugkeer op een van onze spreekuren of op de opvanglocatie.
  • Ondersteuning bij het verkrijgen van reisdocumenten.
  • Assistentie op vliegveld Schiphol en aankomstassistentie op het vliegveld in land van herkomst.
  • Overdracht aan familie op luchthaven of begeleiding vanaf het vliegveld naar de plaats van bestemming.

De geboden ondersteuning wordt vastgelegd in een Persoonlijk contract: voorafgaand aan vertrek krijgt de terugkeerder een overeenkomst waarin staat waar hij of zij recht op heeft. In de overeenkomst staan het adres en telefoonnummer van IOM in land van herkomst en de naam van de contactpersoon.

Voorwaarden

  • De minderjarige moet voldoen aan de REAN Voorwaarden (zie REAN)
  • Er moet contact zijn gelegd met de familie. De familie tekent voorafgaand aan vertrek een verklaring waarin wordt verklaard dat de familie zorg zal dragen voor de minderjarige na terugkeer.
  • De voogd in Nederland moet akkoord gaan met de terugkeer.
  • De minderjarige stemt er mee in dat bij vertrek verblijfsprocedures worden beëindigd en/of dat de verblijfsvergunning wordt ingetrokken

Landen van de Europese Unie en een aantal andere Westerse landen zijn uitgesloten van het programma.

Duur van het project

Vanaf 01 juli 2015 tot en met 30 juni 2018

Samenwerkingsverbanden

Stichting Nidos

Landen

Afghanistan, Algerije, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, China, Comoren, Cook eilanden, Cuba, Democratische Republiek Congo (Kinshasa), Djibouti, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Fiji, Filipijnen, Gabon, Gambia, Gazastrook, Ghana, Guinee (Conakry), Guinee Bissau, Guyana, Haïti, India, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jamaica, Jemen, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Kiribati, Laos, Lesotho, Libanon, Liberia, Libië, Madagaskar, Malawi, Malediven, Mali, Marokko, Marshalleilanden, Mauritanië, Micronesië, Mongolië, Montserrat, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nauru, Nepal, Niger, Nigeria, Niue, Noord-Korea, Oeganda, Oezbekistan, Pakistan, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Republiek Congo (Brazzaville), Ruanda, Saint Helena, Salomonseilanden, Sao Tome en Principe, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tsjaad, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Tuvalu, Vietnam, Wallis en Futuna, Westelijke Jordaanoever, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Sudan

Contact

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
Carnegielaan 12
2517 KH Den Haag

Bel onderstaand telefoon- nummer voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een IOM-spreekuur. Een gesprek met een IOM-medewerker is vertrouwelijk en zonder verplichtingen.