Met Opgeheven Hoofd 3

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

Met Opgeheven Hoofd 3

VluchtelingenWerk Nederland

Omschrijving

VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Ondanks alle inspanning en hoop mag niet iedereen in Nederland blijven. Het project Met Opgeheven Hoofd 3 begeleidt asielzoekers die besluiten terug te gaan bij hun terugkeer en re-integratie. We brengen u hiervoor in contact met onze partnerorganisatie in het land van herkomst. Asielzoekers ontvangen bij terugkeer een in-kind vergoeding. Deze is hetzelfde bij alle terugkeerorganisaties en IOM (Internationale Organisatie voor Migratie).
In het project Met Opgeheven Hoofd 3 helpt VluchtelingenWerk u met een goede voorbereiding op terugkeer naar uw land van herkomst. In verschillende landen werken we samen met partnerorganisaties die u kunnen ondersteunen en begeleiden, zodat u veilig, waardig en met perspectief kunt terugkeren. We bespreken met u de mogelijkheden voor bijvoorbeeld werk, een eigen onderneming, contact leggen met familie, opleiding, medische zorg of huisvesting en maken een plan van aanpak. De partnerorganisatie ondersteunt vervolgens bij het uitvoeren van uw plan, zodat u een nieuwe start kunt maken.

Doelgroep

(Ex-)Asielzoekers of vluchtelingen van wie de verblijfsvergunning is ingetrokken, die zich willen voorbereiden op zelfstandige terugkeer.

Ondersteuning

In het project Met Opgeheven Hoofd 3 krijgt u begeleiding bij de voorbereiding op terugkeer en re-integratie in uw land van herkomst. We brengen u hiervoor in contact met een partnerorganisatie met een netwerk en kennis van de politieke en economische situatie in uw land. We bespreken met u de mogelijkheden voor bijvoorbeeld werk, een eigen onderneming, opnieuw contact leggen met familie, opleiding, medische zorg of huisvesting. Na terugkeer wordt u opgevangen door de partner in uw land van herkomst die u begeleidt bij uw re-integratie.
Wij leveren een bijdrage in goederen en/of diensten om uw mogelijkheden in uw land van herkomst te verbeteren. Hiervoor reserveren we een geldbedrag voor u. U bepaalt zelf waar u het geld voor wilt gebruiken. De partnerorganisatie zet het geld in overleg met u in, zodat u een goede start kunt maken in uw land van herkomst. Tot een jaar na terugkeer houdt VluchtelingenWerk op een aantal momenten via de partnerorganisatie contact over hoe het met u gaat.
Naast de ondersteuning in goederen en/of diensten zijn extra regelingen mogelijk waarbij u zelf een geldbedrag meekrijgt. VluchtelingenWerk kan u helpen om deze voorzieningen aan te vragen bij IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). De bedragen zijn overal gelijk en zijn onafhankelijk van de organisatie die uw terugkeer begeleidt.

Duur van het project

Vanaf 01 november 2020 tot en met 31 oktober 2023

Samenwerkingsverbanden

Om cliënten van VluchtelingenWerk die zich voorbereiden op zelfstandige duurzame terugkeer op maat te kunnen begeleiden, werken wij binnen een netwerk van terugkeer- en re-integratie organisaties in Nederland en in landen van herkomst.
VluchtelingenWerk is lid van ERSO (European Reintegration Support Organisations). Dit netwerk ondersteunt via een wereldwijd netwerk van partner NGO's uitgeprocedeerde asielzoekers naar duurzame re-integratie in landen van herkomst.

Overige bijzonderheden

Waar wij ondersteuning bieden, kan variëren. Vraag een medewerker van VluchtelingenWerk naar de actuele landenlijst.

Landen

Angola, Armenië, Bangladesh, Benin, Bolivia, Burkina Faso, Chili, Democratische Republiek Congo (Kinshasa), Ecuador, Equatoriaal Guinea, Ethiopië, Filipijnen, Ghana, Guinee (Conakry), Guinee Bissau, India, Irak, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Malawi, Mongolië, Nepal, Niger, Nigeria, Oeganda, Pakistan, Peru, Republiek Congo (Brazzaville), Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Togo, Vietnam, Zimbabwe, Zuid-Afrika

Contact

VluchtelingenWerk Nederland
Annet IJff
Surinameplein 122
1058 GV Amsterdam