IOM: Herintegratieondersteuning AVRR-NL (Assisted Voluntary Return and Reintegration)

Deze hoofdrubriek bevat 3 rubrieken:

IOM: Herintegratieondersteuning AVRR-NL (Assisted Voluntary Return and Reintegration)

Internationale Organisatie voor Migratie

Omschrijving

Voor migranten die een aanvraag doen voor terugkeer met assistentie van IOM, biedt het AVRR-NL project een herintegratiebudget van maximaal 1800 Euro ondersteuning per volwassene, 2800 Euro per minderjarig kind dat terugkeert met zijn of haar familie en 2800 Euro voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Deze ondersteuning wordt niet contant uitgekeerd, maar wordt gegeven in de vorm van goederen en/of diensten (zogenaamde ‘in natura’ of ‘in kind’ ondersteuning). Het bedrag kan worden besteed aan een inkomensgenererende activiteit, zoals de start van een bedrijfje of een investering in een al bestaand bedrijf van vrienden of familie. Daarnaast kan de ondersteuning ook gebruikt worden voor scholing en, indien noodzakelijk, aan huisvesting.

Voorafgaand aan vertrek wordt in samenspraak met een medewerker van IOM een plan opgesteld waarin de migrant duidelijk maakt waaraan hij/zij de gelden wil besteden.
Eenmaal terug in het land van herkomst wordt het plan besproken met een IOM-medewerker. Op basis van de wensen en de ervaring van de migrant, de mogelijkheden in het land van herkomst en het advies van IOM wordt het herintegratieplan eventueel aangepast en uitgevoerd. IOM in land van herkomst zorgt voor de betaling aan de dienstverlener en/of de leverancier van goederen.

N.B. Bovenstaande informatie is van toepassing op migranten die zich vanaf 1 juli 2017 bij IOM inschrijven voor vrijwillige terugkeer. 
Voorgaande regelingen voor herintegratieondersteuning (waaronder de HRT-bijdrage) zijn per 1 juli 2017 komen te vervallen. Migranten die zich vóór 1 juli 2017 bij IOM hebben ingeschreven dienen uiterlijk 31 augustus 2017 te vertrekken om nog in aanmerking te komen voor herintegratieondersteuning onder de oude regelingen.

Doelgroep

Migranten in Nederland kunnen bij terugkeer met IOM, naast de standaard terugkeerondersteuning uit het REAN-pogramma, ook in aanmerking komen voor herintegratieondersteuning uit het project AVRR-NL (Assisted Voluntary Return and Reintegration). Deze ondersteuning wordt gegeven na terugkeer in het land van herkomst.

Ondersteuning

Migranten kunnen ervoor kiezen om maximaal 300 Euro van hun totale budget contant uitbetaald te krijgen. Dit bedrag wordt dan bij vertrek op Schiphol door IOM uitgereikt op een debitcard. Het resterende bedrag van minimaal 1500 Euro (of minimaal 2500 Euro voor een minderjarige) kan alleen in natura besteed worden in het land van herkomst.

Voorwaarden

  • de migrant voldoet aan de REAN-voorwaarden (zie REAN regeling)
  • de migrant heeft een nationaliteit die in aanmerking komt voor ondersteuning en op de AVRR-NL Landenlijst staat. Het merendeel van deze landen heeft een IOM kantoor dat herintegratieondersteuning kan bieden
  • de migrant is niet aangemeld voor herintegratieondersteuning bij een andere organisatie
  • de migrant heeft geen afwijzing gekregen op zijn aanvraag tot verblijfvergunning op grond van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag
  • de migrant heeft geen zwaar inreisverbod opgelegd gekregen, is niet OVR verklaard en is niet veroordeeld voor zedenmisdrijven of mensenhandel/ mensensmokkel.

Duur van het project

Tot en met 28 juni 2018

Landen

Afghanistan, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bangladesh, Belize, Benin, Bhutan, Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, China (m.u.v. Hong Kong), Comoren, Cuba, Democratische Republiek Congo (Kinshasa), Djibouti, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Fiji, Filipijnen, Gabon, Gambia, Ghana, Guinee (Conakry), Guinee Bissau, Guyana, Haïti, India, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jamaica, Jemen, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Laos, Lesotho, Liberia, Libië, Madagaskar, Malawi, Malediven, Mali, Mauritanië, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nauru, Nepal, Niger, Nigeria, Oeganda, Oezbekistan, Pakistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Republiek Congo (Brazzaville), Ruanda, Sao Tome en Principe, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tsjaad, Turkmenistan, Tuvalu, Vietnam, Westelijke Jordaanoever, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Sudan

Contact

Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
Carnegielaan 12
2517 KH Den Haag

Bel onderstaand telefoon- nummer voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een IOM-spreekuur. Een gesprek met een IOM-medewerker is vertrouwelijk en zonder verplichtingen.